Länsigöötanmaanpystykorvat - Västgötaspetsen ry:n paimennustaipumustesti

Vuonna 2018 järjestetään ainakin kaksi paimennustaipumustestiä:
 
22.7. Rantasalmi (mahdollisesti myös 21.7.)
28.  29.7. Eura
 
Testaajana toimii edellisten vuosien tapaan ruotsalainen Örjan Skoglund, joka on ollut kehittämässä Ruotsin rotujärjestön paimennustaipumustestiä ja jolla on vuosikymmenien kokemus paimentamisesta länsigöötanmaanpystykorvien kanssa.
 
Suomalainen testi toteutetaan samalla tavalla kuin rodun kotimaassa. Koiria voidaan testata kunakin päivänä reilu 20.
 

Testin ilmoittautumisaika on päättynyt.

Jokainen saa ilmoittaa enintään kaksi omistamaansa koiraa. Etusijalla ovat koirat, joita ei ole testattu aiemmin. Jos paikkoja jää vapaaksi, testiin on mahdollista osallistua useamman koiran tai aiemmin testatun koiran kanssa. Testipaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Testiin ilmoitettavan koiran pitää olla iältään 1–8-vuotias, rokotettu Suomen Kennelliiton rokotusmääräysten mukaisesti ja saanut loishäätökuurin noin viikkoa ennen testiä. Koira ei saa osallistua testiin kanto- tai imetysaikana eikä ollessaan lääkekuurilla.


Testiin hyväksyminen

Testiin mukaan päässeille lähetetään vahvistus ja maksuohje sähköisesti viimeistään kesäkuun alkupuolella. Ilmoittautumismaksu on 45 euroa yhdistyksen jäseneltä ja 55 euroa ei-jäseneltä.

Jos testiä ei makseta eräpäivään mennessä, menettää koira testipaikkansa. Paikan vapautumisesta tiedotetaan yhdistyksen kotisivuilla ja Facebookissa.

Hyväksytysti ilmoittautuneille lähetetään sähköinen kutsukirje ajo-ohjeineen noin viikkoa ennen testiä. Yleisö on tervetullut seuraamaan testiä, mutta ulkopuoliset koirat on jätettävä kotiin tai autoon odottamaan.


Lisätietoja
Susanna Kujala, p. 050 339 1834, susanna.kujala1 [at] gmail.com
Anne Laamanen, p. 050 532 8587, anne.laamanen [at] pp.inet.fi

Mikä on paimennustaipumustesti?
Göötti on vanha ruotsalainen paimenkoirarotu, ja testi on oiva mahdollisuus testata, löytyykö omasta koirasta vielä näitä vanhoja paimenen ominaisuuksia. Muutamia suomalaisia gööttiharrastajia on käyttänyt koiriaan paimentamassa lampaita, ja on mukava huomata, että ihmiset arvostavat myös koiransa alkuperäisiä taipumuksia, vaikka paimentaminen aika harvan nykygöötin päivätyötä on. 
 
Paimennustaipumustestissä testataan gööttien paimennustaipumuksia. Testiin osallistuvan koiran ei ole tarvinnut olla kontaktissa paimennettaviin eläimiin, eikä testiä varten tarvitse harjoitella. Testissä käytettävät eläimet ovat nuoria nautoja, koska göötti on nimenomaan karjapaimen. Koira saa suorituksestaan kirjallisen arvostelun, ja jokainen koira etenee testissä taipumuksiensa mukaisesti: mikäli koiralla ei ole nähtävissä paimennustaipumusta, sitä ei pakoteta tai siltä ei vaadita suorituksia. Jos koira osoittaa vahvoja taipumuksia, sen testi viedään pidemmälle. Testissä ei valita voittajaa, vaan kaikki koirat arvioidaan yksilöinä. Koiria ei myöskään aseteta paremmuusjärjestykseen. Arvostelulomakkeeseen kirjataan ylös koiran toiminta testissä, ja testaaja arvioi sen paimennustaipumuksen asteikolla erinomainen - erittäin hyvä - hyvä - välttävä - ei osoita paimennustaipumusta.

Paimennustaipumustestatut göötit
 
Lisätietoa paimentamisesta
Länsigöötanmaanpystykorvat ry